Friday, November 21, 2014

Yay Untuk Baby!

Assalamualaikum ♥

Keterujaan nak dapat anak sulung ni memang lain macam sikit. Tak pernah rasa hidup ni terlalu details sampai nak shopping barang-barang baby, kena google dulu tengok mana baik mana buruk. Oh my, boleh dikatakan tiap hari bukak website yang cerita pasal barang baby. Apa yang patut beli & apa yang tak payah beli sebab takut terjadi pembaziran.

Tapi perangai kaum perempuan ni kan, memang tak boleh dinafikan. Pantang nampak ada sale sikit. Mesti nak pergi jugak walaupun duit dalam purse tinggal singgit. Seriously weh! Tiap kali ada sale kat mana-mana mall, tanyalah orang perempuan, mesti dari A to Z dia tahu. Lagipun perempuan ni memang ambil tahu hal ehwal luar, very concern.

Haih la perempuan.

Bercakap pasal barang-barang baby. Aku awal-awal lagi dah survey kat internet untuk dapatkan checklist barang baby 'sulung'. You know what? Persiapan nak dapat anak pertama ni ibarat macam persiapan nak kahwin. Macam-macam benda nak deal. Fuhhhhhhh.

In making decision untuk semua pembelian barang-barang baby adalah di tangan aku (mommy's feeling). Suami terpaksa pasrah. Lagipun naluri keibuan yang tinggi ni dapat mempengaruhi dalam pemilihan barang yang paling cocok untuk baby.

Nak beli barang baby kena tahu baby gender baru best. Tapi........

Aku dan suami masih tak tahu gender baby walaupun usia kandungan dah masuk 33 minggu.

Baby, why you're so shy?

Oleh yang demikian aku buat keputusan untuk beli baju yang baby girl & baby boy boleh pakai. Senang cerita neutral color, tiada merah jambu sebab mommy and daddy takut you're a boy sayang. But don't worry if you're a girl, mommy ada sorok sehelai dua warna-warna ladies. (Sssshh keep it as secret)

The most important in baby checklist:

Pakaian & keperluan tempat tidur baby
Ramai yang bagi nasihat, jangan beli baju baby saiz newborn terlampau banyak sebab baby ni cepat besar. Jadi aku pun beli newborn size beberapa helai sahaja. Yang lainnya aku ambil size 0-3 months. Aku sangat gelojoh beli rompers baby yang sangat-sangat comel hok aloh. Aku ada jugak beli beberapa helai sleeping suit dan jumpsuit.

  • Sleepsuit (Baju tangan panjang/seluar panjang) 
  • Jumpsuit 
  • Rompers
  • Sarung tangan & kaki/Topi
  • Bibs
  • Bedung/Selimut
  • Bantal/Tilam
  • Kelambu
  • Playpen/Baby Cot


Ada beberapa helai rompers, the price only RM5.00. Dapatkan di QQBabyShop (toodles).

Dandanan, peralatan mandian & penjagaan baby
  • Tuala mandi
  • Bath tub
  • Shampoo & sabun
  • Bedak baby
  • Losyen baby
  • Minyak baby oil/Minyak telon
  • Pengetip kuku
  • Penyedut hingus
  • Cream untuk ruam 
  • Cotton ball
  • Botol susu & puting 

Barang keperluan untuk mommy-to-be
  • Maternity pad
  • Breast pump
  • Breast pad
  • Set bersalin
  • Bengkung
  • Nursing bra
  • Kain batik
  • Sarung kaki



Haaaaaa untuk set bersalin aku memang dah survey macam-macam -- Dari harga level orang kaya ke harga yang murah sangat macam Set Bersalin Selapan Air Mancur ni. Sebenarnya aku memang kedekut sikit bab nak beli benda mahal sebab takut tak termakan pun nanti lepas bersalin, jadi aku mengamalkan pakej jimat-jimat macam McDonalds. 

Sebelum beli set bersalin ni dah baca banyak reviews kat Google, overall semuanya cakap okay walaupun set bersalin ni tak sepopular produk yang lain tapi harga yang sangat berpatutan buat aku tertarik. Ahh janji badan sihat dan kekal ramping lepas deliver baby nanti. In shaa Allah.

Takut jadi macam Mah, cerita yang tengah jadi viral kat media sosial sekarang. Astagfirullah jauhkan aku dan suami dari perkara-perkara sebegitu. Ameen. 

2 comments:

  1. Intrestingggg.. suka baca blog elyn.. pembaca tegar okeyyyyy.!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha Kak Zila ni. Segan elyn jadinya tau. Haha

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...