Wednesday, November 5, 2014

Finally Bakal Jadi Mommy & Daddy

Assalamualaikum ♥

Woah bila dah kahwin ni ramai yang bertanya, dah berisi ke? Dah ada isi? Ayyo semalam baru nikah takkan ini hali sudah ada isi maaaaaaaa. Very concern tau masyarakat kita sekarang ni. Sebenarnya aku dengan suami memang takda langsung hasrat nak 'family planning', kekononnya nak dating berdua setahun dua dulu. Oh memang tak, ikutkan hati aku dengan suami nak timang baby cepat-cepat. Perasaan teruja nak ada anak sendiri betul-betul berada di tahap yang maximum - So excited!

Lepas dua minggu kahwin, terdetik nak tengok kalendar sebab rasanya macam period dah lambat check in. OMG aku dah mengandung ke?! Menggelabah habis aku nak buat Urine Pregnancy Test. Siap paksa suami pergi beli UPT kat 7-Eleven. Tak sabar engko ni.

Akibat perasaan tak sabar dan over-excited,

Esoknya tak semena-mena period check in la pulak. Maka sudah terang lagi bersuluh, I am not pregnant. Its okay cuba lagi, aku bermonolog dalam hati. 

Bulan yang seterusnya pun period masih check in seperti biasa. Ahhhhh! Hati mula stress. Hati pun boleh stress ke? Entah la. Kemudian suami datang pujuk cakap kalau ada baby lambat pun takpe sayang sambil cium dahi (okay ini aku tipu hiks).

Disebabkan dek termakan pujukan suami aku hampir terlupa pasal keexcitedan nak mengandung. Eh! Tetiba aku baru tersedar yang period aku masih tak check in untuk bulan ketiga ni. Mata aku secara automatik terkebil-kebil sambil jari menari-nari zumba dok kira hari. Yes memang period aku dah lambat sangat. Mungkin inikah pengakhiran penantianku? Aku terus berlari ambik UPT yang aku dah simpan hampir dua bulan. Masuk toilet. Dan berdoa dalam hati.

Please double line, please.


Alhamdulillah Ya Rabb. Rupanya dalam perut dah ada satu lagi nyawa yang dipertanggungjawabkan oleh Allah SWT kepada aku dan suami. Menitis air mata sambil pegang UPT.

My weaknesses, tahap kepercayaan pada tindakan sendiri adalah sangat kurang. Jadi dengan rasa yang masih percaya dengan tidak, aku dan suami pergi ke klinik untuk betul-betul mengesahkan peristiwa bermakna ini. Peristiwa? Of course la first time in my life akan menggendong baby dalam perut. Omg.

(Jumpa doctor on 1st of May 2014)

When the doctor said:

"Tahniah! Awak dah mengandung 6 minggu."

"Enam minggu?!" (Terkejut dan teruja)

"Minggu depan you dah boleh buat kad mengandung kat klinik kesihatan sebab on 7 weeks jantung baby dah boleh nampak."

Gulp!

Selama ni aku selalu nampak preggy mommies buat check up kat hospital tapi kali ni giliran aku pulak (tampar pipi) Aku tak mimpi kan? Aku betul-betul mengandung kan? Ya Allah! Akhirnya aku dan suami bakal jadi ibu dan ayah. Alhamdulillah. Lepas ni kena ubah perangai biar molek sikit, takut nanti baby ikut perangai tak elok mommy dia.

Itulah kisah 8 bulan yang lepas.

Sekarang ni aku dah sarat mengandung lapan bulan (32 minggu). Percaya ke tak percaya? Hihihihi. Selama lapan bulan macam-macam alah/sakit aku rasa, its okay baby mommy kuat. Nikmat sakit mengandung itu indah. Hanya perempuan sahaja yang dianugerahkan perasaan seindah ini. Kalau lelaki yang tanggung rasa sakit ni mesti dah ambik cuti tanpa gaji sampai beranak. Perempuan memang kuat. Chaiyokkkk!

Dear baby,

Mommy & Daddy sangat tak sabar nak jumpa awak. Moga awak sihat dan membesar dengan baik dalam rahim mommy. Kalau awak nak tendang perut ke berguling-guling ke, mommy tak kisah. Janji anak mommy sentiasa aktif sampai tarikh due nanti tau. Mudahkan urusan mommy masa nak deliver awak nanti tau. Mommy janji mommy kuat demimu, anakku.


(Harap bila baby dah besar dia baca apa yang aku tulis dalam belog ni, kalau tak nangis siap engko)

Okay.

Sambung kira tendangan baby.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...