Monday, November 3, 2014

Aku Terima Nikahnya

Assalamualaikum ♥

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah!

Ini kisah 9 bulan yang lepas. Aku telah selamat diijabkabulkan dengan seorang 'jejaka idaman malaya', Che Muhammad Farris Che Isa (oghe kelate sungguh) pada 31 Januari 2014 bersamaan 29 Rabiulawal 1435. Memang saja pilih tarikh kahwin masa Chinese New Year. Mungkin boleh dapat anak chinese-look nanti, tak pun korean-look. Kehkehkeh.

Ameen Ya Rabb.

Sebenarnya dah agak basi kalau nak cerita pasal bab nikah dan perkahwinan aku. Tiga hari yang lepas genaplah 9 bulan aku menjadi seorang isteri kepada si suami. Pejam celik pejam celik OMG! 9 bulan?! Rasanya macam baru semalam rebus telur nak bungkus letak dalam goodies bag, rasa macam baru tadi deal dengan butik pasal baju & pelamin, rasa macam kejap tadi cium tangan suami lepas nikah (ohh rindu betul saat ini). Cepatnya masa berlalu.


Marriage is all about happiness, giving and taking, trustworthy and love.

Perkahwinan bukan perkara main-main ye kawan-kawan. Saat Tok Kadi bersama geng-gengnya (saksi) mengangguk SAH, maka gedebukkkkkkk tanggungjawab sebesar batu meteor menghempap bumi. Suami isteri ada tanggungjawab yang sama rata dalam membina keluarga yang sangat-sangat bahagia.

Give and Take
Always! Kalau masa couple, mulut boyfriend busuk pun kau tahan sebab sayang. So once married, kenalah terima pasangan kita seadanya. Walaupun dia suka sangkut baju kat kerusi meja makan sampai dah rupa rumah setinggan, walaupun dia suka lupa tutup toothpaste lepas gosok gigi, walaupun dia tidur berdengkur sampai menganggu ketenteraman & mimpi kita yang indah.

Kita senyum aje, layankan aje sebab kite kena 'sayangkan' suami. Pahala berganda-ganda tau :) Allah dah bagi kita pasangan yang sanggup hidup susah senang dengan kita, jadi wajibul ghunnah untuk kita terima dia dan dia jugak secara automatically akan terima kita.

Buruk & teruknya perangai kita, hodoh & selekehnya rupa bangun tidur kita -- hanya suami kita yang tahu dan tiap hari dia makin sayang. (Hiks)

Understanding Each Other
Bila bercakap pasal bab faham-memahami ni, lebih kurang sama dengan konsep di atas jugak. Faham dan terima keinginan, keperluan dan minat pasangan.

  • Suami benci/tak suka kita pakai bulu mata pelesu, kita kena faham suami lebih sukakan natural beauty.  
  • Suami tak suka kita ikat sanggul tinggi-tinggi sebab macam mak-mak orang, kita kena faham sanggul hanya untuk orang dalam pantang.
  • Suami suka lepak dengan kengkawan, kita kena faham tapi ikut suami sekali melepak.
  • Suami suka buat lawak tapi punchline selalu tak kena, kita kena faham dan buat-buat gelak untuk jaga hati.
  • Suami selalu tayang body tunjuk muscle, kita kena faham dan puji 'sadonya abang!'.
  • Suami suka main handphone macam zaman bujang, kita kena faham dan anggap suami busy buat business online. Cari nafkah untuk bini jugak (Hek).

Video | Majlis Pernikahan & Persandingan 
By The Khalifah Production


Sambung bebel balik.

Trust
Percaya suami, percaya isteri nescaya bahagialah kamu sebahagia-bahagianya. Amboih!

Tapi bila bukak cerita atau isu kepercayaan antara suami isteri, memang payah nak cakap. Walaupun kita sekeras-kerasnya menyatakan yang kita percaya dia tapi bila jadi sesuatu yang mencurigakan, kita tetap nak hire Personal Investigator right? Hahahaha. Takpun kita sendiri yang investigate, kadang-kadang lagi hebat dari penyiasat sebenar. Wah!

Tepuk dada tanya hati, yang baik datangnya dari Allah SWT dan yang buruk datangnya dari bisikan SYAITAN!

Respect Partner
Haaaaaaa yang ini paling penting dalam perhubungan suami isteri. Hormat. Hormat bukan setakat jalan tunduk sambil bongkok badan bila lalu depan pasangan, tapi lebih kepada hormat perasaan pasangan. Macam mana? Hormat pendapat dia, hormat arahan dia, hormat kehendak dia, hormat barang-barang dia, hormat segala hak milik dia, hormat keluarga & kawan-kawan dia, hormat minat dia dan HORMAT TUAN BADAN SENDIRI.

Kalau marah jangan tengking, jangan maki-memaki, jangan sepak terajang. JANGAN! Berbincanglah elok-elok, berfikir sebelum bersuara kerana manusia yang bijak tidak akan bertindak mengikut perasaan dan hawa nafsu semata. Jadilah pasangan yang bijak :)


Perbezaan antara kami: Suami suka tayang gigi, isteri cover gigi. Mesti ada perbezaan baru lah digelar pasangan yang sangat ideal. (Hihihihi)

P/S: Untuk entri seterusnya akan ada cerita untuk mengkhabarkan berita gembira. Psssttt!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...